Riktig ernæring og tilskudd av Omega 3‑fettsyrer, er vel så viktig som dyre kremer og behand­linger når det gjelder å opprett­holde en sunn, ung og glødende hud.

Tekst: Randi Solstad. Foto: Shutterstock.

Omega 3-fettsyrer SkinTalkHar du tørr proble­ma­tisk hud og ujevn pigmen­te­ring? Det kan hende du mangler den essen­si­elle fettsyren, Omega 3.

Huden er kroppens største organ, og påvirkes, på samme måte som de indre organene, av maten du spiser. Et sunt kosthold og riktig ernæring kan derfor bidra til å forbedre hudens utseende, og er vel så viktig som ytre pleie for å få en sunn, myk og vakker hud.

Satt på spissen: Om du maler en vegg uten å sparkle først, får du et dårlig resultat. Det samme gjelder huden. Dyre produkter og behand­linger er i mange tilfeller bortkastet hvis ikke huden får det den trenger fra innsiden.

Kan avsløre omega 3 mangel

Huden gjenspeiler livsstilen din og kan være den første visuelle indika­toren på at kroppen mangler den essen­si­elle fettsyren Omega 3. Sympto­mene er ofte tørr, grov, proble­ma­tisk hud som er utsatt for beten­nelse, for tidlig aldring, og ujevn pigmentering.

I følge nettstedet youthphoria.com, har tilførsel av Omega 3‑fettsyrene EPA og DHA vist seg å ha en foryn­gende effekt på huden. Årsaken er at de essen­si­elle fettsy­rene kontrol­lerer et stort antall av cellu­lære prosesser som direkte påvirker hudens helse. Fettsy­rene bor i membraner som omgir hudcel­lene, hvor de blant annet bidrar til å trans­por­tere nærings­stoffer inn til cellen, og avfall ut. De regulerer beten­nelser, holder på fuktig­heten, fremmer celle­for­ny­elsen, distri­bu­erer melaninet jevnt, og hindrer frie radikaler i å skape oksida­tive skader som fremskynder hudaldringen.

Ta tilskudd men vær kresen

Har du symptomer på Omega 3‑mangel? Eller føler du at kostholdet ditt ikke gir deg nok? Da bør du ta tilskudd. Men vær kresen på hva du tar. I følge hudte­ra­peut Jorun Landsvik ved Knarvik Hud og Fot Klinikk er ikke alt like bra. Hun mener det er viktig å jobbe med hud innenfra og forteller at hun ble veldig skeptisk til Omega 3‑produkter da det for noen år siden ble avslørt at mange produkter ble fylt opp med gammel harsk fiske­olje fra Sør-Afrika.

– I tillegg bruker mange av produ­sen­tene ofte for høy varme, og kjemi­ka­lier, når de renser oljene for miljø­gifter. Dette forandrer fettsyre­mo­le­kylet slik at kroppen ikke kjenner det igjen, og derfor ikke klarer å ta det opp. Noen oljer er også smaks­til­satt for å skjule at den er harsk. Andre smaker ille. De bør du også styre unna, sier hun og anbefaler at du finner en olje med en mild og nøytral smak.

– Og velger du kapsler, bør du alltid åpne den for å lukte på oljen først. Den skal ikke lukte fisk, eller harsk, men ha en nøytral og behagelig duft. Joruns tips til gode fiske­oljer er blant annet Eye Q, Eskimo, Vectomega, Norwe­gian Fish Oil og San Omega.

Det finnes sikker mange gode produkter der ute, men som denne testen viser finnes det også mange dårlige.

Finn din SkinTalk-klinikk her