Allergi rundt øynene betyr nødven­digvis ikke at du reagerer på øyekremen eller sminken. Rødhet og allergi rundt øynene kan faktisk skyldes neglene dine.

Tekst: Randi Solstad. Foto: Shutterstock.

Allergi Øyer Negler Neglelakk SkinTalkBruker du negle­lakk, gele- eller akryl­negler har du sannsyn­ligvis en hel buffet av poten­si­elle aller­gener på finger­tup­pene. Og hvis du stadig vekk gnir deg i øynene, kan det være nok til at du får reaksjoner som rødhet og kløe i og rundt øynene.

En vanlig manikyr med base, lakk og topcoat kan inneholde mange kjemi­ka­lier som forår­saker allergi og allergi­lik­nende symptomer. Bruker du akryl- eller gelenegler, fyker antallet allergi­frem­kal­lende stoffer i været. Og hvis du også regner med alle de andre produk­tene du bruker, som negle­bånds­olje, håndkrem og diverse negl-kunst-remedier, er finger­tup­pene dine til slutt rene allergibombene.

I en studie på aller­giske reaksjoner etter bruk av kosme­tiske produkter kom det frem at negle­pro­dukter er blant verstin­gene. Det vanligste er å reagere på innholds­stoffer som formal­dehyd, harpiks, toluen og etylme­takrylat, men du kan også få reaksjoner på et bredt spekter av negle­pleie-produkter, selv om du aldri har vært aller­gisk mot dem tidligere.

Så har du mistanke om at du er aller­gisk? Unngå negle­pro­dukter som inneholder de nevnte stoffene. Sjekk også ingre­di­ens­listen på håndkremen.

Finn din SkinTalk-klinikk her