Er du plaget med kviser og inngrodde hår i bikini­linjen bør du vite dette om hårfjerning.

Tekst: Randi Solstad. Foto: Jon Gorospe. 

Inngrodde Hår, Iren Grønnerud, SKINtalk, hudhelse, hudpleie

Kosme­tisk sykepleier Iren Grønnerud i aksjon med IPL

Risikoen for å få kviser og inngrodde hår er forholdsvis stor ved behand­ling med voks og barbe­ring. Hår som brekker under voksbe­hand­ling, i stedet for å fjernes skikkelig med roten, vil i mange tilfeller krølle seg, eller vokse sidelengs inn i huden igjen. Dermed oppstår en inflam­ma­sjon i huden, og man får røde nupper og kviser. Det samme kan skje ved barbe­ring dersom du barberer mot hårets vekst­ret­ning og ikke eksfo­lierer det aktuelle hudom­rådet først. Uansett metode er det viktig å bruke en krem etterpå som kan desin­fi­sere det behand­lede området, sier kosme­tisk derma­to­lo­gisk sykepleier, Iren Grønnerud ved Oslo Hudpleie­kli­nikk – Grünerløkka. 

Effektiv hårfjer­nings­me­tode

Grønnerud forklarer at IPL (Intense Pulsed Light) er et ypperlig alter­nativ til behand­linger som lett gir inngrodde hår og beten­nelser i huden. Hun har mange klienter som virkelig sliter med problemet og som har blitt mye bedre etter IPL-behandlinger.

IPL er sterkt pulse­rende lys hvor energien fra lyset frigjøres under huden og skader hårsekken slik at håret faller av. Hårene faller ikke av med en gang, men vil forsvinne etter noen dager når hårsekken er ytter­li­gere svekket, sier hun og legger til at lyset kun skader hårsekken, ikke huden, så risikoen for inngrodde hår etter en IPL behand­ling er minimal. 

Hun forteller at mange får gode resul­tater allerede etter en til to behand­linger, men de aller fleste trenger rundt seks behand­linger for å få fjernet alt håret. Årsaken er at hårene har tre vekst­syk­luser, og det er kun de hårene som er i vekst­fasen som kan behandles.

Ikke la deg lure

Be alltid om en konsul­ta­sjon før du begynner med IPL-eller laser­be­hand­ling. En seriøs behandler vil kunne si noe om hvor mange behand­linger du trenger, og om hvilke resul­tater du kan oppnå. Det skal også være minst seks uker mellom hver behandling.

IPL og laser fungerer ikke på lyse hår eller på mørk hud. Kombi­na­sjonen lys hud og mørk hår gir best resultat, avslutter hun.

Dette bør du vite før du tar IPL eller laser-behandling:

  • Unngå solarium eller overdreven soling to til tre uker før behand­lingen, da dette øker risikoen for midler­tidig pigmenttap.
  • Ikke bruk kvisekremer eller andre hudir­ri­te­rende kremer som for eksempel peeling de siste par dagene før behandling.
  • Barber deg rett før behand­ling. Huden skal være barbert samme dag eller kvelden før. Dette gjør behand­lingen mindre smertefull.
Finn din SkinTalk-klinikk her