Din daglige hudplei­eru­tine kan være allergi­frem­kal­lende. Opplever du at huden ofte blir rød og irritert bør du være ekstra på vakt. Det kan skyldes at parabener er byttet ut med allergi­frem­kal­lende konserveringsmidler.

Tekst: Randi Solstad.

Erstatning av parabener gir økt allergiRød, irritert hud betyr nødven­digvis ikke at du er aller­gisk, men at hudbar­rieren er forstyrret og dermed ubeskyttet mot påvirk­ning utenfra. Da kan den overrea­gere på alt i fra værfor­and­ringer, sol, forurens­ning, stress, visse matvarer, sjampo, kremer og til og med vann. I følge farma­søyt Monika Andersen, forfatter av boken Din Kosme­tikk- og hudpleie­guide, er sensitiv hud og allergi blitt et økende problem etter at parabener i kosme­tiske produkter ble erstattet med natur­lige parfyme­stoffer. Hun har obser­vert at cirka halvparten av voksne kvinner mener at de har sensitiv hud.

– Prikking, stikking, rødme og kløe er vanlige symptomer på at huden er i ubalanse. Mange opplever også kvise­ut­brudd, og havner i en ond sirkel fordi de prøver å bli kvitt kvisene med å overdrive rense­ru­ti­nene – noe som resul­terer i at huden tørker ut og kvise­ut­brud­dene forverres, forklarer hun.

Kan utvikle allergi på sikt

Monika Andersen

Farma­søyt Monika Andersen

Stadig flere utvikler allergi i form av blant annet eksem. I følge farma­søyten kommer nødven­digvis ikke den aller­giske reaksjonen med en gang.

– Den kan oppstå så sent som to uker etter påføring av et produkt. Så får du en reaksjon i huden er det viktig å tenke et par uker tilbake på hva du utsatte huden din for. Test alltid ut nye produkter i to uker for å være på den sikre siden, sier hun og legger til:

– Hvis du påfører huden sensi­bi­li­se­rende eller allergi­frem­kal­lende stoffer daglig over lang tid, kan du utvikle alvor­lige aller­giske reaksjoner på sikt. Ikke bare på området hvor du har påført produktet, men også på andre steder av kroppen.

Les ingre­di­ens­listen nøye

Andersen anbefaler at du sjekker hva produk­tene dine inneholder ved å lære deg å lese ingredienslistene.

– Etter at parabener ble fjernet fra kosme­tiske produkter har produ­sen­tene tatt i bruk en rekke alter­na­tive konser­ve­rings­midler som er mye mer allergi­frem­kal­lende enn parabener, sier hun og anbefaler deg å være ekstra skeptisk og obser­vant på disse ingrediensene:

Linalool, Citro­nellol, Alpha-isomet­hy­lionone, Benzyl Alcohol, Butylphenyl methyl­pro­pional, Methyl­chlo­ro­isot­hiazo­li­none og Methylisothiazolinone. 

Tre tegn på at du er sensitiv:

  1. Huden føles stram og klør. Sannsyn­lig­heten er stor for at du renser for mye eller at du bruker et rense­pro­dukt som tørker den ut. Overdreven rensing og overfor­bruk av rense­midler, er ifølge Andersen de vanligste årsakene til at huden utsettes for unødig irritasjon.
  2. Det svir og stikker. Huden er sannsyn­ligvis overbe­lastet med aktive ingre­di­enser. Jo flere produkter du bruker, jo større er sjansen for at du får reaksjoner. Blander du for eksempel ingre­di­enser som retinol og fruksyrer? Begge disse ingre­di­en­sene virker peelende og bidrar til å fjerne døde hudceller slik at huden blir unødig tynn og mer utsatt for irritasjon.
    Jo færre produkter, jo bedre. Bytt til en mild fuktig­hets­krem med ingre­di­enser som bygger opp og beskytter hudbarrieren.
  3. Du får rødmende utslett og røde, betente kviser. Det kan bety at du har hudli­delsen, rosacea. Den arter seg slik at blodka­rene sveller og gjør huden rød når den utsettes for ”irritanter” som kulde, varme, sol, vind, stress, rødvin og krydret mat. Tilstanden utvikler seg ofte i voksen alder. Den eksakte årsaken er ukjent, og hva som trigger det er forskjellig for alle. Oppsøk hudlege dersom du har mistanke om at du lider av rosacea. Du trenger spesialveiledning.

Vil du forebygge sensi­ti­vitet eller er du allerede sensitiv? Ta kontakt med en SkinCoach og få en vurde­ring av din hud og ditt hudprogram.

Finn din SkinTalk-klinikk her