Stell pent med føttene dine. En god fothelse er viktig for at føttene skal kunne holde seg friske og pene hele livet. Og ikke minst; bli myke, lekre og delikate til sandalsesongen.

Tekst: Randi Solstad. Foto: Jon Gorospe.

Fotpleie fothelse SkinTalk Oslo HudpleieklinikkEn god fothelse er helt essen­sielt for å unngå plager senere i livet. Så ikke la føttene dine forfalle. Vanstelte føtter er ikke pent å se på. Dessuten kan de gi deg en rekke sykdommer og plager som det kan være vanskelig å bli kvitt. Ta derfor godt vare på føttene dine med regel­messig fotpleie eller fotte­rapi, og sørg for å ha gode hjemmerutiner.

– Høyhælte sko, tette sko, fuktige sko og altfor myke såler kan gi plager som hard hud, inngrodde negler, negle­sopp, fotsopp, fotsvette og feilstil­linger i foten, sier Anette Støylen Sæhle, autori­sert fotte­ra­peut ved Knarvik Hud og Fotpleieklinikk.

Hvis du har noen av de nevnte plagene anbefaler hun at du lar en profe­sjo­nell ta en titt på føttene dine.

– En autori­sert fotte­ra­peut er spesia­list på føtter, og kan behandle alle typer fotplager som er knyttet til hud, negler, skjelett og muskler, sier hun og legger til at du hos en fotte­ra­peut også vil få veiled­ning i hvordan du kan forebygge at spesi­fikke fotpro­blemer dukker opp senere i livet.

Anette Støylen Sæhle, autorisert fotterapeut ved Knarvik Hud og Fotpleieklinikk

Autori­sert fotte­ra­peut Anette Støylen Sæhle

Hvor ofte bør man stelle føttene sine hos en profesjonell?
– Det kommer an på behovet. Har du friske føtter, kan det være godt å gå til en fotpleier for velvæ­rets skyld. Der får du også stellet og lakket neglene. Har du derimot problemer med hard hud med sprekker, inngrodde negler eller andre sykdoms­tegn, bør du gå jevnlig til fotterapeut.

Hva kan man gjøre med hard hud?
– Du kan til en viss grad holde den i sjakk selv ved regel­messig å file bort hard hud, men vær klar over at hard hud ikke blir borte av seg selv, og når du filer kommer den bare raskere tilbake. Derfor er det viktig å finne årsaken til at den dukker opp. Sæhle forteller at hard hud som oftest skyldes skoene dine eller måten du går på. Dette kan du finne ut av hos en fotte­ra­peut med videre­ut­dan­ning i Biome­ka­nisk terapi.

Hvilke råd har du mot fotsvette?
– Fotsvette kan være genetisk eller kan komme av tette sko, og at skoene ikke tørker mellom hver gang man bruker dem. Men man kan også svette i sandaler, da det er sålen som avgjør hvor varm foten blir. 

– Jo mykere såle, jo varmere blir det, sier hun og legger til at både fotpudder og fotspray kan hjelpe. Og velg ullsokker i skoene.

Tips til egenpleie

Fotpleie fothelse SkinTalk Oslo Hudpleieklinikk

  1. Vask føttene daglig og tørk dem godt mellom tærne for å unngå fotsopp.
  2. Smør dem inn med fuktig­hets­krem for å holde dem myke. Har du hard hud, vil en fet fuktig­hets­krem forebygge sprekker.
  3. Klipp neglene rett over – ikke ned på sidene. Da unngår du at de vokser inn i huden.
  4. Fil bort hard hud med en fotfil eller pimpstein. Dette bør gjøres når huden er tørr
  5. La neglene få lakkfri. Det er ikke heldig å gå for lenge med negle­lakk. Det bidrar til at neglene ikke får puste og de blir misfar­gede og svake.
  6. Gi føttene et ukentlig fotbad. Bruk mykgjø­rende olje eller salt i vannet. Ikke bruk for varmt vann. Det vil tørke ut huden. Ikke sitt med føttene for lenge i vannet. Ti-femten minutter er nok. Peel dem deretter med en peeling som er beregnet på føtter. Tørk føttene godt før du steller og smører negle­bån­dene med en negle­bånds­olje eller krem. Avslutt med en mykgjø­rende fotkrem.
Finn din SkinTalk-klinikk her