Har du poser under øynene? En øyemaske kan gjøre under­verker på ti minutter. Her får du ekspertråd fra Anne Berit Eide i Oslo hudpleieklinikk.

Tekst: Randi Solstad. Foto: SKINtalk, Shutterstock.

SKINtalk, masker, poser under øyneneDet er ingen tvil om at poser under øynene får deg til å se trett ut. Men det finnes effek­tive løsninger. Så lenge posene under øynene ikke skyldes fettan­sam­ling, er det fullt mulig å fjerne dem med drene­rende pads, øyekremer og riktig massasjeteknikk.

Kan forebygges og behandles

– Ettersom vi blir eldre, og huden mister elasti­sitet, blir fettan­sam­ling, hevelser og mørke ringer under øynene mer fremtre­dende. Men hvis du sørger for å få nok søvn kan du forebygge mørke ringer, og har du ofte hovne øyne om morgenen bør du unngå å sove på magen, forteller Anne Berit Eide i Oslo Hudpleieklinikk.

Hun forklarer at årsaken til at øynene blir hovne, er opphop­ning av væske og avfalls­stoffer i kroppen som følge av dårlig lymfedrenasje.

Hun anbefaler at du bruker produkter med ingre­di­enser som koffein og vitamin C.

Koffein virker vanndri­vende, og vitamin C, virker hudlysnende.

– Disse ingre­di­en­sene kan til en viss grad bidra til å redusere misfar­ging og elimi­nere poser, sier hun og tipser om at du også bør unngå å spise for mye salt mat, da salt binder væske i kroppen.

– Og våkner du med hovne øyne kan ti minutter med en kjølende øyemaske bidra til å drenere bort overflødig væske, sier hun.

Ikke bruk dagkremen under øynene

Eide advarer også mot å bruke fet krem og makeup under øynene.

– Disse inneholder ofte en del fettstoffer og blir for tunge for den tynne huden. Hvis du bruker dagkremen som en øyekrem risikerer du både hovenhet og poser fordi fettmo­le­ky­lene ikke trekker ordentlig inn, og heller ikke dreneres bort, sier hun og forklarer at en øyekrem har en mye lettere konsis­tens og inneholder færre aktive ingre­di­enser og fettstoffer enn en vanlig fuktighetskrem.

– Dagens øyekremer kommer som regel i en lett kremgelé­kon­sis­tens og inneholder kun væske­hol­dige ingre­di­enser. Jo mer gelé-aktig øyekremen er, desto mindre fett inneholder den, sier hun og legger til at hvis du ikke blir kvitt problemet på egen hånd kan du oppsøke en hudpleie­kli­nikk. De tilbyr ofte spesi­fikke øyebe­hand­linger tilpasset forskjel­lige behov.

SKINtalk, poser under øynene, agurk, hudpleie

Alter­na­tive løsninger

Teposer

Et velkjent kjerringråd er å legge omslag med kalde teposer eller agurk på øynene for å redusere hevelse.

Drene­rende øyemassasje

Slik gjør du: Plasser peke- eller langfin­geren i øyekroken ved nesen. Med fast trykk skal du massere langs det nedre øyebeinet helt ut mot tinningen og så tilbake over øyet rett under øyebrynet. Videre masserer du langs øyebeinet bort til tinningen igjen. Stryk med faste strøk fra tinningen til halsen. På den måten fjernes avfalls­stoffer gjennom lymfe­sys­temet. Sjekk også ut denne foryn­gende ansikts­mas­sa­sjen på youtube: Her kan du se en video som viser hvordan du kan holde hele ansiktet ungt – ikke bare området rundt øynene.

Fillere mot blå ringer

– Mangel på søvn gjør blodet mørkere, og ørsmå poser kan dannes nederst i de blå ringene under øynene. En dråpe med hyaluron­syre­filler tilpasset øyeom­rådet kan stramme huden, jevne ut små poser og redusere blåhet, forteller Anne Berit Eide.

– Dette er en vanskelig teknikk, men som gir store resul­tater på dem det passer for. Så sørg for å oppsøke en kosme­tisk sykepleier som har spesia­lis­ter­fa­ring på området, sier hun.

Finn din SkinTalk-klinikk her