Mobilstråling kan skade huden, fremskynde hudaldring og fremme rynker, mener internasjonalt anerkjente hudleger. Men, spesialistene er ikke enige.
Tekst: Randi Solstad.
Hudeksperter tror nå at regelmessig å utsette ansiktet for lys og elektromagnetisk stråling fra smarttelefoner kan skade huden, fremskynde aldring og fremme rynker.
Årsaken er, i følge to anerkjente hudleger, at mobilstråling og stråling fra nettbrett og datamaskiner skader cellenes DNA og reduserer cellenes evne til å reparere seg selv.
En annen bølgelengde enn UV-stråler
Dette kom frem på den årlige FACE-konferansen i London 16.–19. juni 2016 (Facial Aesthetic Conference & Exhibition) hvor hudleger og plastikkirurger fra hele verden var samlet.
Dr. Simon Zoakei, som er medisinsk direktør i Linia Skin Clinic i London, sa at bloggere og andre som tar mye selfies burde være bekymret. Selv det blå lyset som vi utsettes for gjennom dataskjermen, kan bidra til å skade huden. Elektromagnetiske stråler har nemlig en annen bølgelengde enn UV-stråler, og de trekker dypere ned i huden.
Vi trenger kremer som også kan beskytte mot elektromagnetisk stråling
– Jeg ser at mine klienter som er bloggere, og som tar mye selfies, har hudskader i form av aldringstegn. I og med at elektromagnetiske stråler har en annen bølgelengde enn UV-stråler, vil ikke solkrem kunne blokkere dem, sa han i en artikkel publisert i den engelske avisen The Telegraph 17. juni 2016. Han tror vi har behov for å utvikle hudleieprodukter som også kan beskytte mot elektromagnetisk stråling.
– Men dersom du metter huden med antioksidanter, kan det bidra til å hindre DNA-skader fra elektroniske enheter, mener han.
Får støtte
I følge The Telegraph får han støtte fra den amerikanske hudlegen dr. Zein Obagi. Han understreket at det ennå ikke er vitenskapelig dokumentert at elektromagnetiske stråler skader huden, men at han i kliniske observasjoner kan se hvilken hånd som blir brukt til å holde telefonen, fordi huden får en mattere tekstur på den ene siden av ansiktet, som ikke kan identifiseres på den andre siden.
Kan skade cellenes DNA
Statens strålevern bekrefter at elektromagnetiske stråler kan skade cellenes DNA, men tror ikke at mobilstråling gir økt risiko for hudskader.
I en epost skriver Fagdirektør i Statens strålevern, Lars Klæboe følgende:
– Det er ikke kjent at elektromagnetisk stråling fra sendere som mobiltelefoner og lignende kan elde eller skade huden så lenge verdiene er lavere enn grenseverdiene. Men enkelte studier har vist at denne strålingen kan skade DNA. Det er ikke dokumentert at det kan skje ved så lave nivåer av elektromagnetisk stråling som det er fra en mobiltelefon. Enkelte studier har også vist at celleveggen kan lekke kalsiumioner, men det er ikke dokumentert at det kan gi noen negativ helseeffekt. Det foregår forskning på disse tingene hele tiden, og da det viser seg å være vanskelig å finne noen effekt, er det en indikasjon på at dette ikke har særlig kraftig effekt. Hadde effekten vært tydelig og målbar ville dette vært avklart for lenge siden.
Bekrefter at mobilstråler trenger lengre inn i kroppen enn UV-stråler
Klæboe bekrefter videre at de elektromagnetiske bølgene fra sendere, som for eksempel mobiltelefoner, er lengre og har mindre energi enn UV stråling, noe som gjør at de trenger lengre inn i kroppen enn UV-stråler gjør.
Han mener at det ikke er usannsynlig at man kan se på huden hvilken side av hodet folk bruker når de snakker i mobiltelefon, men har ikke tro på at dette forårsakes av strålingen.
– Det er mer sannsynlig at metallallergier, bakterier eller andre ukjente faktorer kan gi slike utslag, forteller han og legger til at ut i fra den informasjonen som nå foreligger, er det ikke aktuelt for Strålevernet å foreta seg noe med dette.
– Men vi følger forskningen på fagfeltet nøye, og vil gi råd til befolkningen hvis det fremkommer kunnskap som viser det disse hudlegene hevder, sier han.
Om det er skadelig eller ikke … Her er vårt råd for vinterferien: Bruk kremer som inneholder antioksidanter, redusér antall selfies og la mobiltelefonen, iPaden og laptopen også få noen dager fri.
Saken har tidligere stått på trykk i Fagbladet Salong.