Kvinner har større sannsyn­lighet for å utvikle rynker rundt munnen enn menn, viser en studie publi­sert i magasinet Aesthetic Surgery Journal.

Tekst: Randi Solstad.

Forebygge rynker rundt munnen, SkinTalkDet er flere årsaker til at kvinner får mer rynker rundt munnen enn menn. En av dem er at menn har flere svette­kjertler rundt munnen slik at huden holdes mer fuktig og færre tørrhets­rynker dannes. Men også overgangs­al­deren spiller inn. Når østro­gen­pro­duk­sjonen avtar reduseres kolla­gen­pro­duk­sjonen i huden med opptil 30 prosent, og huden mister elasti­sitet og spenst. Et tegn på at kroppen mangler østrogen er at det dukker opp verti­kale rynker på overleppen. Heldigvis finnes det både forebyg­gende og repare­rende behandlinger.

Naturlig aldrings­pro­sess

I følge hudte­ra­peut Anne Berit Eide ved Oslo Hudpleie­kli­nikk, eldes leppene på samme måte som resten av huden. Hun forteller at i 30-års alderen avtar hudens natur­lige kolla­gen­pro­duk­sjon med rundt én prosent i året.

– Dette er en helt normal aldrings­pro­sess som man ikke kan gjøre så mye med, så etter hvert som årene går, og kolla­gen­pro­duk­sjonen avtar, blir leppene smalere, leppe­linjen mindre definert og leppene ”fader” bort, sier hun og legger til at det heldigvis finnes behand­linger og tiltak du kan gjøre selv som kan forebygge, rever­sere og reparere denne prosessen.

Slik forebygger og reduserer du rynker rundt munnen:

Dette kan du gjøre selv:

  • Tren regel­messig, spis sunt og slutt å røyke.
  • Fjern makeup på leppene hver kveld. Mange leppe­stifter tetter porene. Det gjør at huden blir tørr, og det dannes hudormer på leppekanten.
  • Bruk en mild peeling minst én gang i uken for å fjerne døde hudceller og få frem ny glød.
  • Bruk en leppe­balm som inneholder pleiende fuktig­hets­gi­vende og oppbyg­gende ingre­di­enser, og som ikke tetter porene. (Produkt­for­slag kommer lenger ned i artikkelen.)
  • Bruk solbe­skyt­telse.

Unn deg en salongbehandling

Har du oppdaget rynker og ønsker å redusere eller bli kvitt dem? Ta kontakt med en hudte­ra­peut eller kosme­tisk sykepleier.
Det er en rekke klinikk­be­hand­linger som effek­tivt kan fjerne og redusere rynker. Blant annet laser, mikro­derma­bra­sjon (hudsli­ping) mikro­ne­ed­ling og kjemisk peeling. I kombi­na­sjon med et indivi­duelt tilpasset hudpro­gram til hjemme­bruk, kan du oppnå svært gode resultater.

Injek­sjons­be­hand­linger

Injek­sjons­be­hand­linger med hyaluron­syre­fil­lere som Restylane og Juvederm , samt Botulinum toksin kan gjøre under­verker for området rundt munnen. Men ikke overdriv!

I følge Turid Hulbak­lien ved Oslo Hudpleie­kli­nikk skal det ørsmå mengder til for at leppene dine skal bli som de var i ungdommen. Hun forklarer at det er viktig at du ikke fyller for mye. Det kan ende med at du får lepper som ikke passer til ansiktet, eller såkalte ”andelepper”.

Turid forteller også at hvis du ikke ønsker å fylle ut rynkene med filler, kan du ta ørsmå mengder med botulinum toksin i musku­la­turen rundt munnen for å få den til å slappe mer av, og unngå at den snurper seg.

– Men her må du være varsom. Hvis behand­leren setter for mye, kan du risikere å få talepro­blemer. En bivirk­ning er at man kan begynne å lespe, forteller hun.

Bruk pleie­pro­dukter hver dag. Her er våre favoritter:

Decleor Expression Smoothing Roll-on

Aktiv antiald­rings­krem til leppene

Carita Pearl of Youth for Lips er en aktiv antiald­rings­krem til bruk på og rundt leppene. Skal bedre og forebygge tørr hud, rynker og tap av elasti­sitet, samtidig som den gir en plumping-effekt (kr 530,-).
Decleor expression smoothing roll-on

Har en kjølende og masse­rende virkning

Decleor Expres­sion Smoot­hing Roll-on skal virke forebyg­gende på de første linjene rundt munn og øyne. Metall­ku­lene i appli­ka­toren skal også ha en kjølende og masse­rende virkning (kr 560,-).
Triple Protection Factor Lip Balm SPF 30

Beskytter og pleier

Triple Protec­tion Factor Lip Balm SPF 30 fra Elisa­beth Arden PRO er en nærende, fuktgi­vende og mykgjø­rende leppe­balm med høy bredspektret UV-beskyt­telse. Påfør et generøst og jevnt lag på leppene før soleks­po­ne­ring. Gjenta påføring jevnlig for å opprett­holde beskyt­telsen (kr 329,-).

LipsmartFor repara­sjon og mer volum

Lipsmart inneholder ingre­di­enser som stimu­lerer kolla­gen­pro­duk­sjonen og holder på fuktig­heten. I tillegg til å reparere tørre, sprukne og stramme lepper, får leppene tilbake sitt natur­lige volum – og litt til (kr 299,-).

Vårt budskap er:

Det du vet har du godt av! Trenger du hjelp eller veiled­ning? Ta kontakt med din lokale hudterapeut!

Finn din SkinTalk-klinikk her