Med riktige produkter kan du nyte solen med god samvit­tighet og få frem en nydelig brunfarge uten å få solskadet hud.

Tekst: Randi Solstad.

SkinTalk God påske solskadetDet er lett å bli utålmodig når vinter­blek hud skal forvandles til gyllen brunfarge.

Og akkurat nå er fristelsen stor for å kaste alt som heter solvett til side, benke seg i solveggen, droppe den høye faktoren og nyte de varme strålene som snart vil gi en etter­lengtet brunfarge. Men solvett er det viktigste antiald­rings­vå­penet du har, og bruk av høy solfaktor er viktig for å unngå å få solskadet hud.

Still krav til solkremen

De aller fleste solkre­mene på markedet inneholder SPF-beskyt­telse mot UVA og UVB- stråler. Disse varierer i pris, og mange kan kjøpes i daglig­vare­bu­tikker og på apoteker. Men høy SPF er ikke nok dersom du vil ta ekstra godt vare på huden din. Vær heller ekstra kresen på hvilken solkrem du velger, og ikke bruk pris som et argument for at du ikke kan velge den beste. De ekstra pengene en god solkrem koster i forhold til en som er billi­gere, og som ikke gir huden ekstra pleie, vil du senere måtte bruke når du trenger behand­linger for å reparere solska­dene. Noen av de billige solpro­duk­tene inneholder dessuten ofte ingre­di­enser som virker uttør­kende på huden og som tetter porene. Mange gir heller ikke god nok beskyt­telse mot UVA, de føles fete på huden og det er stor risiko for at du smører på for lite og for sjelden.

Søk råd hos en proff

Ønsker du en lekker sunn brunfarge som ikke flasser av med det første, og som ikke gir deg såkalte ”solkviser” bør du velge en solkrem med pleie­stoffer og DNA-repare­rende enzymer. I tillegg bør den inneholde vitamin C, som er en antiok­si­dant som hindrer de frie radika­lene fra solstrå­lene i å gjøre skade på huden.

De fleste profe­sjo­nelle seriene har også hele hudpleie­linjer for sol med både dagkrem, nattkrem og øyekrem. Det finnes også primere og makeup med høy SPF som kan brukes utenpå din daglige pleie for ekstra beskyt­telse. Og hvis du har aknepro­blemer eller sensitiv hud, bør du få veiled­ning av en profesjonell.

Vi velger å ikke gi noen spesi­fikke produk­t­an­be­fa­linger, slik som du finner i de fleste magasiner og blogg­inn­legg. Årsaken er at hud er indivi­duelt, og alt passer ikke for alle. Dette gjelder særlig for solkremer, da mange av dem inneholder sensi­ti­vi­se­rende ingre­di­enser. Det du kan være trygg på er at det du får anbefalt etter en hudana­lyse hos en hudte­ra­peut, vil gi best beskyt­telse og resultat for din hudtype.

God påske­hilsen fra oss i SKINtalk

Finn din SkinTalk-klinikk her