Det hjelper lite med gode produkter hvis du ikke bruker dem riktig. Følg vårt 7‑trinns hudpro­gram og du vil garan­tert får resultater

Tekst: Anne Berit Eide. Foto: Jon Gorospe.

Elisabeth Arden hudprogram SkinTalkDet finnes ikke mirakler på krukke, men et godt hudpro­gram kan gjøre mirakler. Som hudte­ra­peut får jeg ofte spørsmål om hvilken krem eller hvilket merke jeg synes er best. Dette er det helt umulig å svare på, da det finnes en rekke gode kremer og merker på markedet. Det som virker på din hud, virker nødven­digvis ikke på en annens hud, så jeg anbefaler alltid at det utføres en hudana­lyse før man velger ut hvilke produkter som behøves. Og uansett hvilket produkt du trenger, om det skal virke forebyg­gende, repare­rende eller beskyt­tende, må det fungere godt sammen med andre produkter i et hudpro­gram. Jeg liker å kalle hudpleie­pro­duk­tene for verktøy. De er ditt hudverktøy, og trenger å bli satt i system for at de skal kunne reparere/virke best mulig i din hud.

I tillegg bør hudpro­grammet bli brukt over en periode på minst 6 uker for å få full effekt. For det er nemlig slik med huden, akkurat som med kropp og helse, at det er de gode rutinene hver dag som fører til varig resultat.

Trinn 1 = Rens

Det er ikke nok å bare vaske med vann. Du må rense huden skikkelig både morgen og kveld for at de andre produk­tene du bruker skal kunne virke optimalt. Huden skiller ut talg, oljer, salter og syrer 24 timer i døgnet. Dette blir liggende på hudover­flaten sammen med kremer, makeup og foruren­sing. Hvis ikke huden blir rengjort skikkelig, vil verken serum og kremer kunne trekke ned og jobbe i dybden.

Det finnes en rekke varianter. Rense­oljer, rense­melk, lotion, gelé og såper. Hvilken rens som er riktig for deg avhenger av hudtypen og hudtil­standen din. Og dét får du svar på hos en hudpleier.

Trinn 2 = Peeling/skrubb

En normal hud har godt av en skikkelig peeling én til to ganger i uken. Hvis du har en fetere hudtype er skrubben ekstra viktig og du kan gjerne peele oftere. Mange hudpleie­se­rier har hudpro­grammer som inklu­derer bruk av peeling­pads med lav pH . Noen av disse skal i perioder brukes helt opptil hver dag. Talg og oljer som huden skiller ut, harskner raskt og vil dermed sammen med døde hudceller tette utløpet av en pore, noe som i mange tilfeller er årsaken til inflam­ma­sjoner og kviser.

Trinn 3 = Toner, lotion, rensevann

Dette verktøyet er et virkelig pluss i rense­ru­ti­nene, så dersom det hører med en toner til din favoritt-rens, må du for all del ikke droppe å bruke den. Produk­tets oppgave er nemlig å fjerne rester fra rensen, og å tilføre huden beroli­gende og fuktig­hets­gi­vende ingre­di­enser som også balan­serer pH verdien i hudens overflate. Daglig bruk vil bidra til at huden din vil se både glattere, yngre og mykere ut.

Trinn 4 = Serum, konsentrater

Serum er supermat for huden og bidrar til å styrke hudbar­rieren, behandle spesi­fikke hudpro­blemer som blant annet kviser, rosacea, pigmen­te­ring og rynker, og ikke minst, beskytte mot miljø­mes­sige angrep fra sol, stress og forurensing.

Serum kommer i mange varianter. Noen er fylt med antiok­si­danter, andre med anti-rynke-ingre­di­enser. I forhold til vanlige kremer, inneholder serum ingre­di­enser og virke­stoffer med så små molekyler at de evner å trekke ned i dybden og jobbe der. Med riktig serum for din hud, brukt både morgen og kveld, vil du garan­tert merke at din daglige hudpleie får et skikkelig boost.

Trinn 5 = Dagpleie

Dette er det siste trinnet i morgen­ru­tinen. Og aller viktigst etter at du har påført din dagkrem: Bruk høy bredspektret UV-beskyt­telse – minst SPF 30 – uansett årstid og vær. UVA-strålene, som elder huden mest, trenger gjennom både skylag og vinduer. Det finnes både makeup og pudder med høy SPF som kan beskytte huden gjennom dagen.

Trinn 6 = Nattpleie

Det er om natten at huden detoxer og fornyer seg, og en nattkrem tilpasset din hudtype er prikken over i‑en i ditt daglige hudpro­gram. Resul­tatet blir at du starter neste dag med en frisk, myk og glatt hud. Noen merker har også utviklet egne kremmasker som skal ligge på over natten, noe som med fordel kan erstatte nattkremen et par ganger i uken.

Trinn 7 = Spesial­pro­dukter til øyne, lepper og hals

Det er en grunn til at det finnes egne kremer til øyne, lepper og hals. Huden i disse områdene er mye tynnere enn ansikts­huden generelt og krever spesial­be­hand­ling. Det er også på disse områdene at huden er mest i bevegelse, og hvor de første aldrings­teg­nene dukker opp. Så ut i fra din hudtype og problem, vil du kunne få råd om spesial­pro­dukt hos en hudterapeut.

Finn din SkinTalk-klinikk her