Har du røde nupper bak på overar­mene? Det skyldes som regel en irrita­sjon i hudens hårsekker. Her er tips til hvordan du kan behandle dem.

Tekst: Hudte­ra­peut Jorun Landsvik. Foto: Shutterstock.

nupper SKINtalk hudkrem utslett hudpleieEr du plaget av røde nupper på overar­mene, lårene, eller andre steder på huden? Dette er en ganske vanlig hudtil­stand som rammer både barn og voksne. I følge Norsk Helse­in­for­ma­tikk er om lag 40 prosent av befolk­ningen plaget. Av disse, flest kvinner. Hos noen forsvinner nuppene av seg selv, men hos andre kreves det egeninn­sats med en god hudplei­eru­tine og et sunt kosthold for å bli kvitt dem.

Rammer først og fremst tørr hud

Keratosis Pilaris er en beten­nel­ses­til­stand i hudens hårsekker. Nuppene oppstår som følge av hyper-kerati­ni­se­ring nede i hårsek­kene. Huden avstøter konstant døde hudceller for å beskytte seg. Når dette skjer nede i hårsekken, vil hårfol­li­klene tettes igjen og skape en forhor­ning, eller plugg, og vi får nupper, tørr hud og irrita­sjon. Det som kjenne­tegner tilstanden er at hudom­rå­dene som er rammet som regel er dekket av små røde prikker. Alle som er plaget av tilstanden har mer eller mindre en tørr hudtype.

Slik behandler du røde nupper

Huden er kroppens største rense­organ og mange hudtil­stander skyldes indre forhold, også denne. Så for å få bukt med Keratosis Pilaris må vi behandle både utvendig og innvendig.

Utvendig hudpleie

Bruk produkter basert på essen­si­elle fettsyrer, vitaminer og andre oppbyg­gende nærings­stoffer i form av oljer og gode kremer. Dette vil kunne gjenopp­bygge hudbar­rieren slik at huden ikke lenger føler behov for å hyper-kerati­ni­sere seg. Essen­si­elle fettsyrer har også en beten­nel­ses­dem­pende effekt.

Kremer med frukt­syre, glykol­syre, melke­syre, mandel­syre etc., vil bidra til å løse opp ”pluggene” i hårsekken og gjøre huden myk og jevn igjen.

Innvendig hudpleie

Gluten og melke­pro­teiner nevnes ofte som en mulig årsak til Keratosis Pilaris. Sammen­hengen er ikke bevist, men vi vet at andre tilstander i huden, blant annet allergi, har en link til gluten- og lakto­se­in­to­le­ranse. Derfor kan det være verdt å teste ut et gluten- og lakto­se­fritt kosthold for en periode.

En god tarmhelse har også stor betyd­ning for hvordan huden vår har det. Ved å velge mat som demper beten­nelser, og unngå mat som skaper beten­nelser, ser vi ofte bedring av alle hudplager, også Keratosis Pilaris.

Spiser du rene, økolo­giske og nærings­tette matvarer gir du huden de bygge­stof­fene som er nødvendig for at hudtil­standen skal norma­li­sere seg. Få også i deg vitamin A‑D og K, mineraler som magne­sium og sink, og Omega 3‑fettsyrer. Sørg også for et jevnt inntak av frisk vann gjennom hele dagen!

Finn din SkinTalk-klinikk her