Foretrekker du glatt og hårløs hud på hele kroppen? Da er det viktig å være klar over at hårfjer­ning med voks i salong ikke er risikofritt.

Tekst: Randi Solstad. Foto/video: Randi Solstad.

Waxing treatment, hårfjerning, SKINtalkVed hårfjer­ning med voks er det stor sjanse for at hudceller, sebum­rester, blod, hår og bakte­rier røskes av sammen med voksen. Det skal bare et dobbel­dypp til for å spre uønsket smitte fra en kunde til den neste.

Kan gi herpessmitte

Smitte­fare ved voksbe­hand­ling er et velkjent problem, men heldigvis har de aller fleste som tilbyr hårfjer­ning med voks gode hygie­niske rutiner.

Vi råder deg likevel til å kreve høy hygie­nisk standard hvis du skal vokse bort hår i en salong. En beholder med voks er nemlig en bakte­rie­bombe som kan spre smitte av for eksempel herpes, HIV og Hepatitt A. Det skal bare ett dobbelt­dypp til for å tilføre voksen virus og bakte­rier som kan smitte nestemann.

Dette fant engelske helse­myn­dig­heter ut for noen år siden, da de tok stikk­prøver i en rekke salonger og fant bakte­rier i svært mange voksbeholdere.

Årsaken til at de utførte bakte­rie­testen, var at en rekke voksne kvinner i en bydel i London fikk herpes­ut­brudd uten at de hadde hatt seksuell kontakt. Helse­myn­dig­he­tene sporet raskt smitten tilbake til skjønn­hets­sa­longen, og smitten ble funnet i voksbøtten. Da myndig­he­tene bestemte seg for å sjekke bakte­rie­for­hol­dene i en rekke andre salonger, endte det med at mange av dem ble stengt på stedet.

God hygiene er viktig

I salon­gene oppbe­vares voksen i en beholder som har en tempe­ratur på cirka 70 grader. Voksen koker sjelden. For at bakte­rier skal forsvinne må voksen koke i minst fem minutter.

Selv om de aller fleste som tilbyr hårfjer­ning med voks her i landet er svært påpas­selig med å bytte spatel for hvert dypp, kan det forekomme forglem­melser. Det skal bare ett dobbelt­dypp til for å tilføre voksen virus og bakte­rier som kan smitte nestemann.

Verstingen er likevel rulle­voks. Når voksen påføres, går både svette, hudceller og noen ganger hår inn i behol­deren etter hvert som den ruller rundt. Så selv om du får et nytt rulle­hode, kan det likevel ligge bakte­rier fra forrige kunde igjen i behol­deren. Heldigvis har de fleste klinikker gode hygiene­for­hold, og de seriøse klinik­kene som bruker rulle­voks tilbyr derfor en ny beholder til hver kunde.

Hva kan du så gjøre for å unngå smitte?

Be gjerne om en ny voksbøtte, og forsikre deg om at salongen alltid bruker en ny spatel. Bruker klinikken rulle­voks bør du be om en ny beholder.

Sjekk­liste for god hygiene:

  1. Terapeuten skal alltid bruker engangshansker.
  2. Terapeuten skal alltid rense hudom­rådet med antibac før voksen legges på.
  3. For hver påføring skal spatelen kastes og en ny spatel skal dyppes i voksbøtten.
Finn din SkinTalk-klinikk her