Kald vær ute og varm inneluft tapper huden for fukt, og gjør den ekstra sensitiv. Men med riktig pleie både fra innsiden og utenpå, kan du holde huden sterk og silkemyk gjennom hele vinteren.

Tekst: Anne Berit Eide.

VinterhudHuden er ikke spesielt glad i kulde og varm inneluft. Og for mange betyr vinter­halv­året flere måneder med tørr og irritert hud som klør og sprekker. Men hva er egentlig årsaken? Jo, tørr hud i vinter­se­songen er hoved­sa­kelig forår­saket av en nedgang i fuktighet og skyldes at overhuden, det ytterste og beskyt­tende hudlaget, ikke klarer å holde på fuktig­heten. Da klarer den heller ikke å beskytte de nedre hudla­gene mot uttør­king. Når overhuden ikke lenger klarer å være en beskyt­tel­ses­hinne for de under­lig­gende lagene, vil fuktighet trekkes ut fra alle hudla­gene og etter­late huden tørr, flassende og sårbar.

Kroppens største organ

Huden er kroppens største organ og har på lik linje med alle de andre organene behov for væske for å kunne fungere optimalt. Ideelt sett bør kroppen inneholde 70–75 prosent vann. Da har den det bra. Men væske­ba­lansen i kroppen og i huden styres ikke bare av vann, men også av elekt­ro­lytter. Dette er kroppens næringssalter, som blant annet natrium, kalium, magne­sium og kalsium. Fosfat, bikar­bonat, klorid og sulfat er også viktige elekt­ro­lytter. Disse elekt­ro­lyt­tene sørger for at kroppen vår – og også huden – holdes fullt hydrert. Når vi svetter eller fryser, puster i kulde, eller omgir oss med tørr og varm inneluft, mister vi vann, og vi mister også noen av disse minera­lene. Uten riktig balanse av elekt­ro­lytter, vil kroppen ikke være i stand til å absor­bere og utnytte vannet vi har i vårt system. Denne balansen er også viktig for hudens helse.

Få i deg nok vann og mineraler

I vinter­halv­året er det derfor vikti­gere enn noensinne å sørge for å tilføre nok fuktighet fra innsiden for å holde huden sterk og frisk. Vann booster det elekt­riske systemet og er avgjø­rende og bidrar til å opprett­holde celle­for­ny­elsen og sørge for repara­sjon av celle­struk­turen. Får du i deg tilstrek­ke­lige mengder med væske og mineraler, vil også huden holde seg glatt og myk.

Så spis frukt, grønn­saker, nøtter, hele korn og fettsyrer. Dette er mat som inneholder vitaminer og mineraler som nærer huden fra innsiden. Jeg anbefaler også inntak av fet fisk og sunne oljer som kokos­olje. Bananer gir god tilførsel av mineraler og er enkelt å ta med i vesken i en travel hverdag. I tillegg anbefaler jeg supper og urtete, som bidrar til god hydre­ring av kroppen.

Når innsiden er sikret kan du gjøre dette utenpå

Rens: Bruker du rense­pro­dukter som etter­later huden stram og tørr bør du bytte til en oljerens. Du bør heller ikke peele så ofte. Hvor ofte du kan bruke en peeling er avhengig av hudtypen din, hudtil­standen din og hvilke produkter du bruker. Om morgenen bør du bruke en mild rens som forsiktig fjerner rester fra nattkremen og de avfalls­stof­fene som huden har skilt ut i løpet av natten. Bruk lunkent vann. For å finne riktige produkter: Snakk med en ekspert i klinikk!

Dagpleie: Bruk først et dagkon­sen­trat tilpasset din hudtype og hudtil­stand. Påfør så en dagkrem som passer din hud og hverdags­ut­ford­ring. Dagkremen skal beskytte huden å sørge for at den mister minst mulig fuktighet i løpet av dagen. Bruk gjerne en god mineral­makeup på toppen. Da er huden din godt kledd og beskyttet. Alle våre SkinTalk partnere har gode mineral­make­uper fra anerkjente leveran­dører og terapeu­tene lærer deg hvordan du legger den på.

Nattpleie: Det er om natten når vi sover at kroppen er i repara­sjons­modus. Da er celle­de­lingen og celle­for­ny­elsen på topp. Dette booster kolla­gen­pro­duk­sjonen som er essen­sielt for at huden skal se flott og spenstig ut, og ikke minst; klare og holde på fuktighet. Derfor bør du være nøye med kvelds­stellet. Kvelds­pleien bør derfor bestå av en rens, eventuelt en peeling, etter­fulgt av et serum med gode fuktbe­va­rende virke­stoffer. Avslutt med en spesial­krem som har som mål og reparere, samt binde mest mulig fukt i huden din. Huden tåler godt å bli marinert, så du kan gjerne legge deg med en repare­rende fuktighetsmaske.

Dette bør produk­tene inneholde:

I tillegg til at produk­tene bør inneholde gode antiok­si­danter, bør de også inneholde SPF. Dette beskytter mot UV-stråling og forebygger rynker og pigmentforandringer.

De serumene, eller konsen­tra­tene, du skal bruke under dag- og nattkremen bør inneholde virke­stoffer som binder fukt i huden. Hyaluron­syre er derfor en viktig ingre­diens da det binder 200 ganger sin egen vekt med væske. Se også etter Aroma­tiske balsamer og oljer, da de også er gode fuktighetsbindere.

Oppsøk profe­sjo­nell hjelp

Er du i tvil om hva din hud trenger? Våre samar­beids­kli­nikker fører en rekke hudpleie­se­rier som er utviklet for spesi­elle behov, og i alle klinik­kene arbeider spesia­lister som har mange års erfaring med og finne den riktige ”vinter­pleien”.

Alle våre partnere tilbyr også profe­sjo­nelle behand­linger som reparerer tørr og sensibel hud. Dette er behand­linger som øker hudens evne til å holde på fuktighet. Det benyttes spesial­kon­sen­trater som kombi­neres med spesial­masker, og fukt sluses inn med strøm. Du merker fort forbed­ring, og vil samtidig bli infor­mert om hva du bør tenke på ut i fra hvilke utford­ringer huden din har. Min erfaring er at hud som har en godt planlagt hjemme­pleie og tar en ”vinter-behand­ling” hver 4–6 uke i vinter­må­ne­dene, vil holde seg sunn og frisk.

Ønsker du en vinter­be­hand­ling for din hud? Sjekk ut våre SkinTalk-partnere!

Finn din SkinTalk-klinikk her