Vær ”solsmart”. Velg riktig solbeskyttelse!

Hudleger sier ofte at den beste solkremen for deg er den du faktisk bruker. Dessverre er det ikke alltid slik. For å sikre deg det beste til din hud, bør du få eksperthjelp.

Tekst: Randi Solstad Foto: Jon Gorospe

[fusion_dropcap boxed=»yes» boxed_radius=»» class=»» id=»» color=»»]S[/fusion_dropcap]olen har en fantastisk livgivende virkning på kroppen. Bortimot nitti prosent av all D vitaminet som tas opp i kroppen kommer fra solen. Mangel på vitamin D kan føre til en rekke lidelser. Blant annet benskjørhet, reumatisme, hjerte-karsykdommer, depresjoner og generelt dårlig immunforsvar. I følge kreftforskere er ti-tyve minutter i solen hver dag uten solkrem sunt for oss. Utover det, må huden smøres godt.

– Overdreven soling ødelegger hudens eget økosystem og bidrar til tidlig hudaldring og hudkreft, så valg av riktig beskyttelse er avgjørende for hvor store skader vi utsetter huden for, sier Anne Berit Eide i Oslo Hudpleieklinikk.

Hun forteller at det er et mangfold av solkremer som lover optimal beskyttelse. Ikke alt er like bra, og mange av kremene inneholder også allergifremkallende og sensitiviserende stoffer.

Kjøp kvalitetsprodukter

– Det finnes en rekke gode produkter i hudpleieklinikker som er både pleiende, reparerende og ikke minst; behagelige å ha på, sier hun og foreslår at du tar turen innom en hudpleieklinikk og kjøper solkremer til ansikt og kropp som er tilpasset hvilke solforhold du skal oppholde deg i. Skal du på fjellet eller seile? Skal du på byferie? Eller bare ligge i strandkanten? I en hudpleieklinikk vil du få råd av terapeuter som kan vurdere hud, og som ut i fra en hudanalyse vil kunne anbefale den beste kremen tilpasset din hudtype, sier hun.

Tips til sikker soling

Her er noen grunnleggende regler du bør følge for å holde huden frisk og beskyttet:

Bruk en bredspektret solkrem som beskytter mot både UVA, UVB og infrarøde stråler (IR). IR-stråling utgjør over femti prosent av all solstråling og trenger dypere ned i huden. Disse strålene kan, i tillegg til å fremskynde hudaldring, skape betennelser i huden og skade cellenes DNA. Mange av solproduktene som selges i hudpleieklinikker har beskyttelse mot IR-stråler.

Ekspertrådet er at du bruker minst SPF 30. Dette gir deg over 90 prosent beskyttelse mot UVA/UVB-strålene. I følge Eide må du ikke tenke at SPF 50 gir nesten dobbelt så høy beskyttelse som 30. Hun forteller at det jobbes internasjonalt med en felles skalering.

– I Australia var det inntil 2013 ikke tillatt og selge solkremer med høyere faktor enn 30+. Dette fordi forbrukerne ikke skulle tro at 50 gir så veldig mye bedre beskyttelse, sier hun og legger til at graden av beskyttelse gir deg en pekepinn på er hvor lenge du kan oppholde deg i solen uten og bli brent.

– Har du for eksempel svært lys hud, kan 10 minutter under sterk sol være nok til at du blir brent. Smører du deg med SPF 30, kan du være i solen 30 ganger lengre, altså i 300 minutter (5 timer) før du blir brent. Med faktor 50 kan du kanskje plusse på 10 prosent ekstra tid. Men i og med at man svetter, anbefales det å smøre seg annenhver time og etter hver gang du har badet. Sørg også for å bruke nok krem. Cirka to spiseskjeer til ansikt og kropp, og sjekk utløpsdatoen på solkremen. Det er ikke sikkert at den er harsk, men filtrene kan være forringet om utløpsdato er oversteget, sier hun.

Unngå tette porer og solkviser. Bruk alltid en egen solbeskyttelse til ansiktet. Gjerne i samme merke som dine daglige hudpleieprodukter. Flere av de profesjonelle merkene har egne solkremer til ansikt som inneholder både beskyttende og DNA-reparerende ingredienser, og som ikke tetter porene.

Vær kritisk til solspray. Det er vanskelig å få jevn påføring. Dessuten tror enkelte forskere at å puste inn partikler fra solsprayen kan være helseskadelig for lungene dine. Har du solspray anbefaler de at du først sprayer i hendene før du smører deg inn. På den måten unngår du å puste inn partiklene, og du sikrer en jevn påføring på huden.

Begrens tiden du er i solen. Ta deg gjerne noen opphold i skyggen når UV-strålingen er som sterkest mellom klokken 11 og 15.

Bruk vannavstøtende krem når du er på badeferie. Hvis det står på etiketten at solkremen er vannavstøtende, skal den fortsette å virke i 40 – 80 minutter etter at du har blitt våt. Men hvert produkt har sitt eget vannmotstandsnivå, så les etikettene og følg instruksjonene for hvor ofte du skal gjenta påføringen.

Beskytt ansikt og øyne. Bruk en bredbremmet solhatt og solbriller som blokkerer UV-strålene. Har du lett solbrente områder på kroppen bør disse dekkes med klær.

Barn under ett år bør ikke være i solen. Dekk dem til med solhatt, lette klær og hold dem i skyggen.


Nyt solen og bruk solvett!

God ferie!